C6 kezdőlapnak | Kedvencekhez adom

Kaland

Snowboard - mielőtt nekivágsz

Ajánlom ismerőseimnek

C6 2009. február 18., szerda 09:22

Lassacskán mindenhová megérkezik a várva várt hó! Tehát deszkát elő, lécre fel, és irány a szomszédos hegyek valamelyike!

Ha eddig nem hódoltál a snowboard örömeinek, itt egy kis segítség, hogy a megfelelő felszereléssel vágj neki a pályának.

Deszka

Ez az első dolog, ami az ember eszébe jut a snowboard felszerelések közül. Hosszúságukat tekintve általában a szegycsont és az orr közé kell érniük, éppen ezért mindenkinek más-más méret a megfelelő. Néhány centi különbség is számít, a rövidebbet könnyebb irányítani, mély hóban viszont a hosszabb lap ajánlott. Az sem mindegy, hogy milyen széles a deszka (ez az illető lábméretétől függ), mert ha túl keskeny, akkor oldalt kilóg a cipő, ami megnehezíti a kanyarodást, és sok esést is eredményezhet, a túl széles pedig nehezen irányítható! Három fajtáját különböztetjük meg a deszkáknak: alpine, freestyle, freeride.

Alpine deszka: egyirányúra tervezték, ezért csupán egyik orra van felhajtva - leginkább a nagy sebességet kedvelők használják. Hossza akkor jó, ha az állunkig ér.

Freestyle: mind a két irányban ugyanolyan jól használható, alakja szimmetrikus formára lett kialakítva (leginkább egy túlméretezett babapiskótához hasonlítható). Valamivel rövidebb a hossza, mint az alpine deszkának. Félcsőhöz és egyéb mutatványhoz szokták a leggyakrabban használni.

Freeride: ezeknek is mindkét végük fel van hajtva, mint a freestyle deszkáknak, de (eredeti rendeltetésük szerint) szerkezetileg inkább egyirányú haladásra tervezték őket. Ettől függetlenül úgy készültek, hogy mindkét irányban lehet velük hasítani a havat.

A freestyle és freeride deszkáknak magasabb az orruk, mint az alpine-oknak, mert gyakran indulnak velük mély hómezők felé.

Ha nem tartozna a deszkához pánt (szökevénypánt), akkor érdemes egyet beszerezni, mert ha levesszük a deszkát, és az egyszer csak megindul egy lejtőn, akkor ez a pánt (ami egyébként a deszkához és az egyik lábunkhoz van kötve) megakadályozza, hogy elszabaduljon - ezzel sok balesetet is megelőzhetünk. A lapok kiválasztásánál további fontos szempont, hogy keményről vagy puháról van-e szó, mert ez befolyásolja a rugalmasságot. Kezdőknek eleinte a puha board ajánlott.

KarintiaKarintia

Deszkából lehet újat, vagy használtat is venni. Akinek kevésbé engedi a tárcája az új deszkát, kezdetnek nyugodtan indíthat használttal is (én is használton tanultam), ilyenkor még úgysem tud annyira vigyázni a deszkára az ember (a sok kezdeti esés miatt), mint később, amikor már jobban belejön a boardozásba. Viszont, ha emellett döntünk, vásárláskor mindenképpen érdemes alaposan megvizsgálni leendő deszkánkat: először is meg kell nézni az alját, hogy mennyire karcos: lehetőleg ne legyenek rajta mély bevágások, mert akkor kevésbé csúszós a deszka. Ha azonban nem mélyek a karistolások, akkor némi waxolással segíthetünk a dolgon. Érdemes ellenőrizni az éleket (más néven kantnit), ami a deszka alsó felületén található acélcsík, valamint a furatok állapotát is.

Kötés

A kötések kialakításuk miatt - a síeléssel ellentétben - nem oldanak ki egy esésnél, így a deszka végig a lábunkon marad (emiatt többet is esünk, mint egy síelő). Céljuk, hogy a test mozdulatait minél hatékonyabban vezessék át a deszkára, s ezzel minél irányíthatóbbá tegyék azt.

Négyféle kötés közül választhatunk:

Step-in: a gyors be- és kilépést teszi lehetővé, de kevésbé közkedvelt, mert nehezebb vele az irányítás, és speciális cipő szükséges hozzá (amiken találhatók a kötéshez megfelelő fém pöckök).

Csatos: a freestyle típusú kötések kényelmesek, ezért jók pl. félcsőhöz vagy porhóban. Háttámlájuk alacsonyabb, mint a többié, így hajlékonyabb is, ami a trükközéseknél igen fontos szempont. A freeride esetében plusz egy csatt társul, háttámlája magasabb, ami inkább a pályán kedvez, és nem a trükközéseknél.

Kemény: elől és hátul fogja a cipőt, kevésbé rugalmas és nem annyira kényelmes, viszont annál inkább irányítható vele a deszka.

Flow: speciális, egyedi tervezésű, a kötések között ez a legifjabb típus. A flow kötés eleje leginkább egy strandpapucshoz hasonlítható. Itt nem a csatokat kell állítgatni, amikor belelépünk vagy éppen ki, hanem a háttámlát döntjük hátra, lépünk bele, és hajtjuk vissza, ami nagy segítség a gyors be- és kilépésben. A kezdők számára még talán nagyobb biztonságot is nyújt, hiszen nem csupán két (kb. 3-3 centiméteres) ponton rögzíti a cipőt (mint a csatos), hanem a nagyobb részét stabilan fogja.

Ruházat

Nagyon fontos, hogy a megfelelő ruházatot válasszuk, mert nem mindig élvezhetjük a nap melegét! Árnyékos helyen, szeles időben akár mínusz 10-20 fok is lehet, és akkor bizony nagy szükség van a megfelelő testhőmérséklet megtartására. Lehetőleg legyen hófogó a kabáton, mert senki sem örül annak, ha egy esés után átázik a ruhája. Több rétegből álló anyaga - amely közvetlenül a testtel érintkezik - legyen nedvszívó és légáteresztő (lélegző), hogy a nedvességet el tudja párologtatni, kívül vízálló, hogy a hideget és a nedvességet ne engedje bejutni. A síruhával ellentétben legyen laza és érjen a derék alá. A nadrág legyen masszív, erős varrású és vízhatlan anyagú, mivel a snowboardosok sokat ülnek a hóban! Legyen kényelmes és lehetőleg kantáros, ami megakadályozza a nedvesség bejutását derék fölött (ha nem lenne hófogó a kabátban, vagy éppen feljebb csúszott volna).

A cipőnek két fajtája van: a puha és a kemény cipő. A puha cipő hótaposóra hasonlít, magas szárú és talpú bakancs speciális erősítésekkel. A freestyle típusú cipők puhábbak és rugalmasabbak a freeride típusúaknál. Az első 1-2 használat után alkalmazkodnak gazdájuk lábformájához, ezért mindenképpen ajánlott újat venni! A kemény cipő tulajdonságaiban leginkább a síbakancsokhoz hasonlítható - fémcsat és öntött műanyag külső jellemzi őket -, viszont nem azonos azokkal, mert a snowboardozásnál egészen más erőhatások érik a lábunkat, mint a síelésnél. Nagyon fontos, hogy a cipő megfelelően illeszkedjen a lábunkhoz, a kötéshez és a deszkához egyaránt! A merevebb cipők kevésbé kényelmesek, viszont jobb tartást adnak, könnyebben irányíthatunk benne.

A kesztyű nagyon fontos tartozéka a boardozásnak, főleg a sérülések-, de a hideg és a nedvesség elleni védelem miatt is. Ezért erős, meleg és vízhatlan anyagból kell készülnie. Lehetőleg protektoros kesztyűt vásároljunk, ezzel megelőzhető a (gyakran előforduló) csuklótörés!

Boardozáshoz a síszemüveg is tökéletes. Legfontosabb jellemzői: legyen UV-szűrős, törhetetlen duplaüvegű, és védjen a párásodás ellen!

Ami a védelem szempontjából nagyon fontos: a protektor! Lehetőség szerint minél több protektoros felszerelést szerezzünk be (legfőképpen a farcsont, a csukló és a térd védelmére), mert így sok fájdalmat előzhetünk meg, és a kedvünk sem megy el ettől a gyönyörű sporttól...

Greg