C6 kezdőlapnak | Kedvencekhez adom

Budapest

Ability Park Budapesten

Ajánlom ismerőseimnek

morzsi 2007. február 17., szombat 19:28

Az ötlet zseniális! Van egy hely a városban, ahol a fogyatékkal élők taníthatnak meg bennünket arra, hogy hogyan segítsünk! Emellett átélhetjük azt, milyen érzés vakon élni, siketnek lenni, vagy kerekesszékben ülni.

"A küszöb kicsit problémás, de meg lehet oldani!" Csendes László

Ability: angol szó, jelentése: képesség, tehetség.
Ability Park: helyszín Budapesten, jelentése: szeretet, tolerancia, empátia, segítségadás.

Úgy terveztem, maximum két órát maradok. Majdnem öt lett belőle. Ahogy beléptem, mosolyogva gurult felém egy kerekesszékben ülő leányzó, Erika. Fura érzés volt: életében akkor látott először, mégis örült nekem. Olyan természetes kedvességgel és lelkesedéssel magyarázta el, mit hol találok, hogy egészen megilletődtem. Bevallom, elszoktam ettől. Elfogadtam, hogy a nagy nyüzsgésben többen vannak, akik a lábamra lépnek, akadályoznak a fel- és leszállásban a buszon és nem köszönnek vissza az üzletben, mint akik kedvesek és figyelmesek.

Sötét ügyek

Egy vaklabirintus, ami lehetőséget nyújt nekünk látóknak arra, hogy átéljük, milyen nehéz vakon tájékozódni egy pici nappaliban. Néhány fős csoportban, két segítővel léptünk be a labirintusba. A szemem hamar megszokta a sötétet. Az út kanyargós volt ugyan, de mindkét oldalon fal övezte, így biztonságban éreztem magam. Egy darabig. Mentem, kanyarogtam a hangok után a feladatra koncentrálva (egy detektív történetbe csöppentünk, meg kellett találni a világ legegyszerűbb süti receptjét). Hamarosan egy nappalinak kialakított helyiségbe értünk, ahol különféle feladatok vártak ránk. Ezekről most nem szólnék, maradjon meglepetés, éljétek át, amikor elmentek, mert ugye elmentek?

a labirintus bejárata
a labirintus bejárata

Tehát ott voltam a nappaliban és folyton beleütköztem valakibe. Úgy döntöttem elszakadok a fal nyújtotta segítségtől, és megpróbálom kapaszkodó nélkül feltérképezni a terepet. Elindultam, de nem tudtam hol vagyok, merre menjek. A körülöttem lévő hangok adtak ugyan támpontot, de sokra nem jutottam. Ijesztő volt. Megálltam és ösztönösen meresztgettem a szemeim, de hiába, nem láttam semmit. Bevallom, egy pillanatra pánik fogott el, de aztán egy kedves hang és egy kéz segítséget nyújtott. A feladatot állítólag rekordidő alatt oldottuk meg, és kifelé botorkálva már nevetgéltünk. Kipróbáltam, milyen vaknak lenni.

Jeltér

Odajött hozzám Robi és Robi. Leültek velem szemben és mosolyogva próbáltak megtanítani a jelnyelvre. Először az ábécét tanulmányoztuk, majd elvették tőlem a segédletet és azt mondták: "Beszélj!" Zavartan elkezdtem hát tátogni, amivel arányosan erősödött volna a gesztikulációm, de nem tudtam, mit kell mutatni. Elém raktak egy könyvet, ahol a különféle szavak jeleit igyekeztek megtanítani, több-kevesebb sikerrel. Lassúnak és ügyetlennek éreztem magam. Kipróbáltam, milyen siketnek lenni.

Robi jelnyelvre tanít
Robi jelnyelvre tanít

Játéktár

ez valami fűszer lehet!
ez valami fűszer lehet!

Próbáltad már bekötött szemmel, az illata alapján eldönteni, milyen fűszert vagy tisztítószert tartasz a kezedben? Hát nem egyszerű dolog, pedig minden nap használjuk őket! Ugye egyetértünk abban, hogy nem mindegy, hogy samponnal mosunk hajat vagy öblítővel? A játéktárban különböző érzékszervi játékokat játszhatunk, tesztelve ezzel szagló és tapintó szerveinket, illetve a memóriánkat. Kipróbáltam az érzékszerveimet.

Kerekesszékes pálya

Kedves mosolygós kerekesszékben ülő lányok és úgynevezett SZTK-székek vártak ezen a helyszínen. Az SZTK-szék azt jelenti, hogy ha valaki lesérül, ingyenesen hozzájuthat kerekesszékhez. Na de milyenhez! Beleültem, majd elmagyarázták, hogy kell kanyarodni, fékezni a vasmonstrummal. Aztán irány az akadálypálya! Megküzdöttem számos kanyarral, küszöbbel, rámpával és mondhatom, nem volt könnyű! Izomlázam lett utána, pedig csak néhány percig tartott végigmenni a pályán. Szerencsére léteznek modern székek is, ezekbe is bele lehet ülni. Kipróbáltam, milyen kerekesszékben ülni.

Csodaváros

Az Ability Park emeletén egy kis város található. Van itt posta és ABC is. A Csodavárost értelmi fogyatékosok ötletei alapján alakították ki és átélhettem, hogy milyen nehéz egy értelmi fogyatékkal élő embernek eligazodni a postán vagy értelmezni bonyolult hivatalos mondatokat. Kipróbáltam, milyen értelmi fogyatékosnak lenni.

postán a csodavárosban
postán a csodavárosban

Mindemellett megnézhettem két kerekesszékes táncelőadást, ami közben egyszer csak könny szökött a szemembe, olyan szép és emberi és megható volt. Körülnéztem, és a hátam mögött egy fiatal anyuka is mosolyogva pityergett. Ő a gyermekeit hozta el a parkba azért, hogy megtanulják, hogyan kell segíteni és toleránsnak lenni. Mosolyogva nyugtáztam, hogy nem én vagyok túlérzékeny, hanem ez egy olyan hely, ahol az embernek csordultig telik a szíve! Kipróbáltam az Ability parkot!

a táncosok
a táncosok

Kapcsolódó linkek