C6 kezdőlapnak | Kedvencekhez adom

Budapest

Fülike Pécsre utazik

Ajánlom ismerőseimnek

morzsi 2007. február 18., vasárnap 15:10

A bronzszobrok "szülőanyja", a budapesti illetőségű Benedek Júlia Fülike című szobrával bejutott az Országos Kisplasztikai Biennáléra.

C6: Hogy indult a pályád?

Benedek Júlia: Háát, az oviban kezdődött. Imádtam gyurmázni, bár ez önmagában még nem olyan nagy dolog, hiszen a gyerekek többsége szeret ilyesmivel babrálni. Viszont azt mesélték a nagyszüleim, hogy 4-5 éves koromban lerajzoltam a nagypapát, és legnagyobb meglepetésükre hasonlított.

C6: Hm, ez érdekes! Én még mindig úgy rajzolok, mint oviban. Mi történt veled ovi után?

munka közben
munka közben

B.J.: Jött a rajzszakkör, a képzőművészeti gimi, ahol Czinder Antal és Csíkszentmihályi Róbert tanított többek között. Jó nevű szobrászok, akik ismerik a szakma csínyját-bínyját. Gimnázium után nem vettek fel rögtön a főiskolára, ezért elmentem egy kőfaragó ipari iskolába.

C6: Kőfaragás?!

B.J.: Konkrétan sírkő faragás. Ez volt akkoriban. Nehéz volt, néha nyomasztó, de sokat tanultam belőle. Utána felvettek a főiskolára, de esti tagozatra. Így nappal sírkövet faragtam, délutántól estig iskolában voltam.

C6: Nagy akaraterőd van! Estin fejezted be a főiskolát?

B.J.: Nem annyira akaraterő kérdése. Engem mindig ez érdekelt, hogy megtanuljam a mesterséget. A klasszikus értelemben nem tartom magam művésznek. Nappalin fejeztem be a főiskolát, végül 1977-ben felvettek.

Kövérke
Kövérke
fejek
fejek

C6: Nem tartod magad művésznek? Ezt hogy érted?

B.J.: Számomra ez egy mesterség, és persze az életem is. Szívesen élnék abban a korban, amikor még céhek működtek. Ott tényleg az volt a lényeg, hogy a mesterember tökéletesre csiszolja a szakmai tudását, a művészlét kevésbé került előtérbe. Szigorú és kritikus vagyok önmagammal. Hétköznapi embernek tartom magam, aki ajándékba tehetséget kapott!

C6: Kizárólag bronz szobrokat készítesz?

B.J.: Egy ideje már igen. Régen csináltam kőből és fából is, de a bronzot jobban szeretem.

C6: Miért? Van különbség a megmunkálás között?

B.J.: Nagyon is sok! A bronz jobban mintázható. A különbség olyan, mint amikor festesz egy képet vízfestékkel és egy másikat olajjal. A vízfestékeshez, ha elkészült, nem tudsz többet hozzányúlni, korrigálni rajta. Az olaj egész más, egy olajfestménybe belefesthetsz, kapirgálhatod, miután elkészült.

Fülike
Fülike
C6: Milyen témáid vannak?

B.J.: Nyugodt ember vagyok, nem függök, és nem is nagyon érdekelnek az anyagi dolgok. Szeretem az egyszerűséget és ezt a munkáim is tükrözik, remélem! Az egyszerű, letisztul formákat kedvelem. Vonzódom az ősi keleti kultúrákhoz, a letisztult egyiptomi formavilághoz és a korai reneszánszhoz. Szobraim nagy része vagy emberábrázolás, vagy valamilyen módon kötődik az emberhez. Ez a másik fontos dolog az életemben: az emberközeliség.

C6: Mikor utazik Fülike?

B.J.: Fülikét beválogatták az Országos Kisplasztikai Biennáléra, ami nagy elismerés számomra. A kiállítás 2007 március 25-től április 25-ig tart, jó érzés, hogy ott lehetek.

C6: Hány jelentkező volt?

B.J.: Nem tudom pontosan, de nagyjából 180 kisplasztikából 50-60-at válogattak be, köztük Fülikét, aki a nyugodtságom és az ember iránti tiszteletem megtestesítője. Egy képzeletbeli kis alak, akit nagyon szeretek.

A beszélgetés után csend ült a belvárosi kis lakásra. Julika belekortyolt Márti lánya teájába, kezébe vette kedvenc írójának, Paul Austernek egyik könyvét és mosolyogva olvasni kezdett.

elefáni
elefáni
leskelődő zsiráfok
leskelődő zsiráfok
tulipán
tulipán