C6 kezdőlapnak | Kedvencekhez adom

Budapest

Vörösmarty kabátban

Ajánlom ismerőseimnek

morzsi 2007. március 02., péntek 09:15

Sikerült nevetségessé tenni az 1908-ban felavatott, Kallós Ede keze munkáját dicsérő márványszobrot Budapesten.

Éppen kellemes szombat délutáni sétámat töltöttem a Belvárosban fényképezőgéppel a nyakamban, amikor is az V. kerületben, egészen pontosan a Vörösmarty téren fiatal turisták éktelen viháncolására lettem figyelmes. Vajon mi lehet ennyire vicces? Hát Vörösmarty. A tér közepén álló hatalmas márványszobor ugyanis olyan szánalmas "télikabátot" kapott, hogy tényleg nem lehet mást tenni, mint idétlenül vihogni vagy fintorogni.

Vörösmarty kabátban
Vörösmarty kabátban

A csomagolásra szükség van, ugyanis a hideg és a téli csapadék idővel szétrepesztheti a mészkőből és carrarai márványból készült szobrot. Na de könyörgöm, nem lehetne egy kis ízlést belevinni a dologba? Ráadásul pont a Belváros turisták által leglátogatottabb pontján tesszük magunkat és egyik legnagyobb költőnket nevetségessé?

Egyik építész barátom véleményét is kikértem és remek ötletei voltak. A csomagolós verzió helyett építhetnének fából egy kupola-szerű házikót a szobornak. Így lényegesen esztétikusabb, belülről szigetelhető, kívülről pedig dekorálható eredményt kapnánk. A külső díszítés lehetne fotó a szoborról, igényes grafiti vagy ismertető arról, hogy mi található a kupolán belül. Most ugyanis azt leszámítva, hogy röhögünk egy nagyot a látványon, semmi egyéb nem derül ki arról, hogy "ki" fuldoklik az átlátszó nejlonburkolat alatt...