C6 kezdőlapnak | Kedvencekhez adom

Budapest

A cirkuszi állatok védelmében

Ajánlom ismerőseimnek

C6 2007. szeptember 24., hétfő 11:43

Állatvédő szervezetek üdvözlik annak a várva várt kormányrendeletnek a megszületését, mely a cirkuszi állatok tartását szabályozza, és amely tilalmat fogalmaz meg a vadállatok felléptetésére. Ezzel a rendelkezéssel Magyarország az Európai Unióban kiemelkedő helyre került a szórakoztatás céljára használt állatok védelme területén.

A Fauna Egyesület és a Négy Mancs Alapítvány üdvözli a cirkuszi menazsériákra vonatkozó kormányrendelet létrejöttét, melynek kapcsán az utóbbi években közösen képviselték a méltatlanul tartott cirkuszi állatok érdekeit. Az eddig előzmény nélküli, új kormányrendelet szigorúan szabályozza a cirkuszi állatok tartását, utaztatását és műsorokban történő szerepeltetését különös tekintettel az állatok jólétére és védelmére.

Az új szabályozás legnagyobb érdeme a hatályba lépése, vagyis 2007. szeptember 28-a után befogott vadállatok tartásának és felléptetésének tilalma a hazai menazsériákban. Kivételt képez az elefánt, az orrszarvú és a főemlősök, melyek szerepeltetése azonnali hatállyal tiltott. További szigorítást jelent, hogy a 2010. után befogott veszélyeztetett vadon élő állatfajok is kiszorulnak a magyar porondokról. A szerepeltethető állatfajok esetében az előírt tartási követelményeknek 3,5 év alatt kell megfelelni, így a megmaradó állatok is kétségkívül profitálnak az új rendelkezésből. Hazánkban hozzávetőlegesen 20 cirkuszi társulat működik 200 állattal, melynek közel kétharmada háziállat, kutya és ló. Emellett megtalálható zebra, bivaly, láma, majom, oroszlán, tigris, elefánt, leopárd, kígyó és kajmán, melyeket szűk ketrecekben, elavult kocsikban, esetenként láncon tartják zsúfolt és sivár körülmények között, illetve bizonyos esetekben nem megfelelően táplálják őket.

az Európai Nagycirkuszban, 2004az Európai Nagycirkuszban, 2004Magyarország ezzel a kormányrendelettel egy haladó, állatbarát gondolkodásmódról tett tanúbizonyságot, melynek megalkotása során az illetékes minisztériumok és az állatvédő szervezetek készségesen együttműködtek egymással. Ugyanakkor hazánk más európai tagállamoknak is példát képes mutatni, mivel csupán Ausztriában és Belgiumban tiltották be a vadállatok tartását és szerepeltetését a cirkuszban. A nemzetközi tendencia a cirkuszi állatszámok lépésről-lépésre történő betiltása felé mutat, hiszen hasonló rendelkezés Angliában, Finnországban, Dániában és Szlovákiában is előkészítés alatt áll.

"Mi nem vagyunk a cirkuszok ellen, és szerintünk az állatszámok kivonása egyáltalán nem jelenti a cirkusznak, mint művészi tevékenységnek a megszűnését. Egy felvilágosult, modern ember nem az állatok nyomorúságán szórakozik, hanem a kivételes emberi teljesítmények ragadják magukkal" - fogalmaz Pencz Levente, a Fauna Egyesület programigazgatója.

"Hazánkban a cirkusz jogszabály elfogadása fontos mérföldkő, egy első haladó lépés az állatok védelmében, melyet reményeink szerint még nagyon sok követ majd, hiszen nemcsak a cirkuszokon belül, de egyéb állatvédelmi területen is számos állat vár még segítségre" - mondta Hercsuth Éva, a Négy Mancs Alapítvány ügyvezetője.

Budapest, 2007. szeptember 18.

További információ: Pencz Levente, programigazgató,
Fauna Egyesület: 06-20-587-2372
Hercsuth Éva, ügyvezető, Négy Mancs Alapítvány: 06-20-205-0175

Háttér
Az új jogszabály születése A cirkuszi állatok tartása részletes szabályainak megalkotását az 1999-es, az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény írta elő. Az illetékes minisztériumok 2001-ben kezdtek el egy cirkuszi menazsériákról szóló rendeleten dolgozni. Munkájuknak lendületet adott, hogy az állatvédő szervezetek és a sajtó nem hagyták elavulni a kérdést. 2004. októberében a cirkuszművészetért felelős kulturális tárca már konrétan a cirkuszi állatok tartását, utaztatását és műsorokban történő szerepeltetését szabályozó kormányrendelet létrehozását tűzte napirendre. A tervezetet a magyar kormány 2006. végén fogadta le, majd az Európai Unió jóváhagyása után 2007. augusztus 29-én hirdették ki a Magyar Közlönyben a 222/2007. (VIII.29.) sz. Korm. rendeletként.
A hatályba lépés ideje: 2007. szeptember 28. szegény maci...szegény maci...A Fauna Egyesület és a Négy Mancs Alapítvány munkájának köszönhetően a vadállatok tartásának tilalma mellett a következő állatvédelmi intézkedéseket sikerült elfogadtatni:

*az elefánt és a főemlősök tartásának azonnali tilalma
*gondozási napló vezetése kötelező módon minden egyedre
*részleges működési engedély, valamint visszavonásának lehetősége és feltételei
*a működési engedély kötelező kifüggesztése jól látható helyre
*kötelező állatorvosi ellenőrzés évente 2 alkalommal

A jogi munka során dr. Czerny Róbert (Fauna) és dr. Bernwallner Richárd (Négy Mancs) munkájára támaszkodtunk, melyért ezúton is köszönet illeti őket.

Vadnak születtek, nem artistának Ezzel a címmel indított lakossági kampányt, valamint egy gondolatébresztő rajzpályázatot a Fauna Egyesület a Négy Mancs Alapítvánnyal közösen. A szervezetek eddigi legsikeresebb gyerekversenyén a diákoknak azt kellett kifejezésre juttatniuk, hogy milyen lenne a cirkusz vadállatok nélkül. A nyertes osztály jutalomként látogatást tehetett egy egynapos kirándulás keretében a Bécstől északra található Baerenwald medvefarmon.

Fotó: Fauna Egyesület

Csak belépett felhasználók kommentezhetnek. Lépj be (az oldal tetején), vagy kattints ide a belépéshez.
Regisztrálni itt tudsz.