C6 kezdőlapnak | Kedvencekhez adom

Budapest

Az igazi suttogó

Ajánlom ismerőseimnek

morzsi 2008. július 16., szerda 13:17

Ki ne látta volna 17 és 24 éves kora között A suttogó című filmet. Sármos Robert Redford és gyermek testű Scarlett Johansson pocsék alakítását. Nos, a történet igaz, bár a film borzalmasra sikeredett, és pont a lényeg vész el. Ettől függetlenül én akkor régen azt hittem, valaki írt egy szép mesét. Pedig nem...

Tegnap este Budapesten "fellépett" Monty Roberts. Kiiii? Az meg ki? Ő bizony az igazi suttogó. A most 73 éves bácsi fantasztikus pályát tudhat maga mögött, és még koránt sincs az út végén.

Eddig több, mint 30 országban mutatta be állatbarát módszereit. Tudása nemcsak a lovakról szól. Ez kommunikáció: ember-állat, ember-ember, állat-állat közötti kommunikáció. Megható és egyben megdöbbentő, felkavaró és hihetetlen.

Monty bácsi apukájának hatásos nevelési módszere volt, amiben halála napjáig hitt. Ez pedig az erőszak. A gyermek Montynak 12 éves koráig 17 csontja tört el apuci eredményes nevelési módszereinek köszönhetően. Ezért, amikor felnőtt, úgy döntött, ő sosem lesz ilyen, és a lovakhoz fűződő kapcsolatát még szorosabbra fűzte azáltal, hogy megtanult a nyelvükön.


Mit suttoghat?Mit suttoghat?
Soha nem az erőszak a megoldás! - mondta el számtalanszor, miközben kézmozdulatokkal, szemkontaktussal és egyéb testjelekkel kérte meg az állatokat, hogy kövessék őt, hogy vágtázzanak, forduljanak meg, lépjenek hátra néhány lépést. Tette mindezt olyan lovakkal, akikhez sem ő, sem kollégái sem értek egyetlen ujjal sem azelőtt. Könny szökött a szemembe a mozdulatok láttán. Mintha egy láthatatlan kötelék lenne ember és ló között, a bizalom köteléke. Monty soha nem parancsol, nem helyezi önmagát az állat fölé. Miért is tenné? Nem használ ostort vagy egyéb fenyítő eszközöket. Monty kommunikál és az állatok bizalmasává válik.

A kedvenc jelenetem Mohával volt. "Móhá", ahogy Monty mondta. Moha gyönyörű ló, többet nem is tudok róla, mert egyáltalán nem értek a lovakhoz. Nem azért mentem. Engem a kommunikáció érdekelt. Szóval Móhá szép, okos, engedelmes. Egy baj van csak vele: fél a nejlonzacskóktól és az esernyőktől. Rettenetesen fél, retteg - ezt láthattuk is, amikor bevezették, és egy ernyővel próbáltak közelíteni hozzá. Monty először körbe-körbe futtatta kicsit az arénában, majd testjelekkel (mindenféle eszköz nélkül) rávette, hogy forduljon meg és kövesse őt. Amikor ez megvolt, azt mondta: "most már bízik bennem". Igaza volt, a ló ugyanis engedte, hogy a rettegett esernyő megérintse, végigsimítsa a testét; legvégül pedig Móhá és újdonsült barátja kinyitott ernyővel sétáltak. A zacskós pánikon is sikerült úrrá lenni szép lassan, fokozatosan, mindig egy kicsit közelebb lépve a célhoz.

Monty 20 perc alatt képes elérni, hogy egy ló, amelyik retteg a kamiontól, és 3 órás imádkozás után sem sikerül becsalogatni a járgányba, magától besétáljon. Teszi mindezt úgy, hogy egyáltalán nem használ semmilyen fenyítő eszközt, és egy rossz szava sincs az állathoz.

Jan FennellJan FennellHatalmas farmján 3 vér szerinti és 49 befogadott gyermeket nevelt fel és adta nekik tovább tudását. Több, mint 60 000 lóval foglalkozott: volt köztük pajkos, reménytelen eset, agresszív, félős és olyanok is, akikről már lemondtak. Módszereit nemcsak az állattartók, de sok szülő is megirigyelhetné, hiszen az emberek nyelvén legalább olyan jól ért, mint a lovakén. Persze ezt nem mindenki hallja meg, vagy akarja meghallani. Sok embernek egyszerűbb ostorral odacsapni, vagy belerúgni az állat szügyébe, mint megszelidíteni és odafigyelni, mit üzen. Módszereit millióan követik világszerte, de sajnos még nem elegen. Az emberek többsége még mindig azt gondolja, hogy ha "rossz" az állat, meg kell verni, fegyelem kell, különben azt hiszi, ő a főnök. Pedig soha nem az erőszak a megoldás.


Jan Fennell kutyakiképző sok évvel ezelőtt látta Monty egyik előadását, melynek hatására gyökeresen megváltoztatta korábbi módszereit. Kukába került a gyakran használt fojtó nyakörv és a fizikai fegyelmezés helyett arra kezdett el figyelni, hogy mit mond a kutya. Monty bíztatására írta meg Kutyapszichológia című könyvét, amelynek előszavát nem más, mint maga a mester írta.

Csak belépett felhasználók kommentezhetnek. Lépj be (az oldal tetején), vagy kattints ide a belépéshez.
Regisztrálni itt tudsz.